Oogcoördinatieproblemen en dyslexie

De problemen die een dyslecticus ervaart tijdens het leerproces zijn terug te voeren op een automatiseringprobleem. Het automatiseringsprobleem is het fundament van de lees- en spellingstoornis. Dit probleem heeft ook gevolgen op visueel, motorisch en/of fonologisch gebied.

De Utermöhlen-prismabril is een oplossing voor de problemen die ontstaan op visueel aspect. Deze prisma sterkten worden in tegenstelling tot een normale oogmeting voorgeschreven op basis van de resultaten van onderzoek van de visuele en vestibulaire aspecten van de perceptie.

Om (woord)beelden correct naar de hersenen te sturen moeten de ogen goed kunnen zien, goed kunnen plaatsen en de regels goed vast kunnen houden. Mensen met dyslexie hebben hierdoor moeite met lezen. Dit is namelijk een handicap tijdens het lezen, omdat de ogen deze processen niet goed vervullen.

Een paar duidelijke indicaties die een slechte samenwerking van de ogen aanduiden zijn:

  • Te veel blijven spellen
  • Het niet direct begrijpen van een tekst
  • Niet lange tijd achter elkaar kunnen lezen
  • Kleine letters afschuwen
  • Regelmatig hoofdpijn en/of branderige ogen hebben
  • Uitgeput zijn na school of werk

Dyslexie gaat vaak samen met andere coördinatieproblemen, zoals onhandigheid, niet goed een bal kunnen vangen, slordig eten, overal tegenaan stoten, moeite met leren fietsen, schaatsen of zwemmen. De Utermöhlen-prismabril is bij het aanpakken van deze problemen een waardevol hulpmiddel.

Concourslaan 92

2132DK Hoofddorp

Scroll naar boven